gediplomeerd hoefsmid

Nageltred

Op het moment dat de hoef wordt geperforeerd door een voorwerp, zoals een spijker, glas, etc., spreken we van nageltred. Bij nageltred kan het voorwerp binnen in de hoef gemakkelijk het straalbeen, het vetkussen, de diepe buiger, de slijmbeurs of het hoefgewricht beschadigen. Wanneer het voorwerp nog aanwezig is in de hoef, is het heel belangrijk om te weten of het er volledig of gedeeltelijk in zit. Wanneer dat slechts gedeeltelijk is, kan het bij belasting van de hoef nog verder naar binnen dringen.

Behandeling van nageltred

In de situatie van nageltred moet het voorwerp zo spoedig, maar voorzichtig mogelijk, verwijderd worden uit de zool. Vervolgens dient de wond ingepakt te worden met een betadineverband of animalintex. Mocht het voorwerp wel volledig in de hoef zitten, dan moet de dierenarts erbij gehaald worden om het voorwerp te verwijderen. Verder is het van belang bij nageltred om de steekrichting, locatie en diepte goed te onthouden. Let er tevens op dat het voorwerp er in zijn geheel uit komt en dat er niets blijft zitten. Bewaar het goed en geef dit af bij de behandelend dierenarts. Het mag van zelfsprekend zijn dat in geval van nageltred de dierenarts en hoefsmid met spoed gebeld worden.

Bij nageltred zal er altijd van uitgegaan worden dat delen in de hoef geïnfecteerd en beschadigd zijn. De dierenarts zal dan ook door middel van röntgenfoto’s moeten achterhalen wat de prognose is en welke kansen een goede behandeling biedt. Verder is het belangrijk te weten wanneer het paard zijn tetanusprik heeft gehad, dit om erger te verkomen. De kans op tetanus is in zulke gevallen erg groot. Het paard zal verder behandeld worden met antibiotica, pijnstillers  en ontstekingsremmers.

Aanvullende behandeling bij nageltred

Verder zal de hoefsmid de hoorn rond het steekkanaal bij nageltred grotendeels wegsnijden, dit om het ontstekingsvocht (pus) makkelijker te laten weg lopen. Hierna zal het paard beslagen moeten worden met een verbandijzer. Verder wordt het paard in de gaten gehouden op koorts en eventuele zwellingen. Mocht er na enkele dagen geen verbetering plaats vinden of als de symptomen zelfs verergeren, dan zal operatief het geïnfecteerde  en afgestorven weefsel verwijderd moeten worden. Indien nodig zal het hoefgewricht, slijmbeurs of peesschede uitgebreid gespoeld moeten worden. Bij het op tijd waarschuwen van de dierenarts en hoefsmid zal er meestal volledig herstel zijn van nageltred, maar in geval van afwachten of verwaarlozing  van nageltred is euthanasie niet uit te sluiten.

 

NageltredNageltred