gediplomeerd hoefsmid

Kroonrand beschadiging

Kroonrand beschadiging

Een kroonrand beschadiging is een wond aan de voorzijde van de kroonrand. De kroonrand kan vergeleken worden met de nagelriem bij mensen. Bij de kroonlederhuid start de groei van de hoornschoen. Hier wordt het hoorn ontwikkeld. Op het moment dat een paard een beschadiging oploopt aan de kroonrand, wordt de hoorngroei verstoord. Hierdoor kan een verandering  van vorm van de hoornschoen ontstaan. Er kunnen door de kroonrand beschadiging blijvende scheuren ontstaan, waardoor hoornzuilen of een holle wand kunnen ontstaan. Dit lijdt weer tot kreupelheid.

Oorzaken van kroonrand beschadiging

  • Trauma tijdens transport of sport. Als een paard tijdens transport zijn evenwicht verliest en op zijn kroonrand gaat staan of tijdens het sporten wanneer een paard met zijn kroonrand een hindernis raakt.
  • Trauma in de stal. Zoals het stoten van de kroonrand tegen de staldeur.

Behandeling van kroonrand beschadiging

Een kroonrand beschadiging moet direct ontsmet en behandeld worden. Eventueel los weefsel moet wel verwijderd worden om de wond schoon te kunnen houden. Bij diepe wonden is het advies een dierenarts te raadplegen voor het toedienen van antibiotica. Leg direct een drukverband aan om het bloeden te stelpen en om te voorkomen dat de wandlederhuid extreem gaat groeien. Complicaties bij deze beschadiging kunnen leiden tot een hoornzuil,  hoornkloof of scheuren. Deze complicaties komen vaak weken later pas aan het licht tijdens de behandeling van de hoefsmid.

De kiemlaag van de wandlederhuid gaat namelijk tijdens de genezing een extra dikke hoornwand produceren om extra steun te geven aan de kroonrand. Na enkele behandelingen van de hoefsmid is er niets meer te zien van deze extra dikke hoornlaag. Als een kroonrand beschadiging niet goed behandeld wordt, kan de vorm van de hoornschoen veranderen. Hierdoor zal het herstel langer duren.

  • Beschadiging wegvijlen
  • Vijlen
  • Resultaat
  • Ontsmetten