gediplomeerd hoefsmid

Cannon dermatitis

Het wordt vaak wel mok of rasp genoemd, maar huidaandoening met de schilfertjes of de voorkant van een pijpbeen heet cannon dermatitis. Het komt, in tegenstelling tot mok of rasp, juist veel voor bij warmbloedpaarden. De schilfertjes komen meestal op de voorkant van de achterbenen van een paard voor. De huidaandoening wordt niet veroorzaakt door bacteriën of schimmels wat vaak gedacht wordt. Wel kan een schimmel of bacterie de aandoening verergeren. Ook wordt wel eens gedacht dat het veroorzaakt wordt door druppels urine die opspatten tegen de benen en daarom vooral bij ruinen en hengsten voorkomt.

Oorzaken van cannon dermatitis

  • De schilfertjes ontstaan door een overmatige productie van talg. De huid is verder niet rood of beschadigd. Bij paarden met witte benen ziet de uitslag er vaak uit als zwarte spikkels.

Behandeling van cannon dermatitis

In principe kan cannon dermatitis geen kwaad, zolang de benen maar regelmatig geborsteld worden. Jammer genoeg is de aandoening niet te genezen, maar u kunt de schilfertjes met wat extra aandacht redelijk onder controle houden. Wanneer cannon dermatitis niet wordt bijgehouden, kan de huid door nattigheid, schimmels of bacteriën tóch ontstoken raken.

Het kan geen kwaad om de schilfertjes voorzichtig met een (rubberen) rosborstel te verwijderen. Borstel het overmatige talg en de huidschilfers die blijven plakken weg. De schilfers wegpoetsen doet geen pijn, maar pas wel op dat u niet te hard poetst, want dan kan de huid alsnog beschadigen. Mocht de huid wel beschadigen en er ontstaat een wondje, ontsmet het wondje dan met bijvoorbeeld Betadine shampoo en houdt de benen droog.

Omdat cannon dermatitis een beetje op de roos bij mensen lijkt, kunt u de benen ook wassen met anti-roos shampoo. Hierdoor kan de hoeveelheid schilfertjes flink verminderen. Maar was de benen ook weer niet te vaak, dit kan de huid uitdrogen waardoor er weer extra talg wordt geproduceerd. Op voorkant van het pijpbeen met cannon dermatitis groeit vaak minder of helemaal geen haar. Heeft u het idee dat de schilfertjes of de haaruitval verergeren, of raakt de huid toch geïrriteerd, wacht dan niet te lang om een dierenarts te bellen voor medisch advies.