gediplomeerd hoefsmid

Straalkanker

Straalkanker

Straalkanker, ook wel bekend als hoefkanker, is een ontsteking van de straallederhuid en kan zich uitbreiden naar andere delen van de lederhuid zoals de zoollederhuid, ballederhuid, steunsellederhuid en uiteindelijk de wandlederhuid. De ontsteking in de hoef die ontstaat bij straalkanker gaat gepaard met zeer veel weefselwoekering. Een gezonde straal bestaat uit stug maar flexibel hoorn. Bij straalkanker is het opgebouwde hoorn extreem zacht en sponsig. Wanneer de straal bewerkt wordt kunnen er hele delen van de straal zo worden afgepeld. Bij het insnijden van de straal worden de extreem verwijde bloedvaten zichtbaar, wat als gevolg heeft dat er bij de bewerking veel overmatig bloedverlies optreed.

Oorzaak van straalkanker

Allereerst treffen we bij het grootste deel van de paarden met straalkanker  zeer hoge verzenen aan, die tevens gepaard gaan met sterk ontwikkelde verzenenomslagen. Wat op zich alleen al een vermindert hoefmechanisme kan veroorzaken, deze oorzaak zorgt er tevens voor dat vervuiling zich dagelijks in de hoef ophoopt. Doordat mest en stro er langdurig in achterblijven, kunnen de zweetklieren die zich bevinden tussen straallederhuid en het vetkussen ontstoken raken. Deze ontsteking  zorgt er tevens voor dat de straallederhuid in het volgende stadia ontstoken raakt en de ontstekingshaard zich zelf door middel van de lederhuid een weg kan banen door de hoef met als gevolg straalkanker.

Behandeling van straalkanker

Bij het aantreffen van straalkanker, zijn we altijd al in een gevorderd stadium en is het een race tegen de klok. Dit wordt veroorzaakt doordat de oorsprong  zich intern in de hoef afspeelt en dat dit dan ook niet zichtbaar is aan de buitenzijde van de hoef. Het enige wat al wel zichtbaar is, is datgene wat al ontstoken is geraakt en begint te woekeren. De behandeling van straalkanker splitst zich dan ook in tweeën, enerzijds begint de behandeling intern het lichaam met Prednison, dit om de ontstekingshaard tot rust te brengen. Extern zal men het woekeringproces terug moeten brengen, dit om gezond weefsel een kans te bieden. In dit stadium zal de hoefsmid er dan ook voor moeten zorgen dat de woekering onder bloedledigheid wordt terug gesneden en geëtst wordt met jodiumkristallen. Hierdoor vernauwen de bloedvaten zich, neemt de explosieve groei van de straalkanker af en krijgt het gezonde hoorn de kans. Tevens wordt de waarschijnlijke oorzaak van het geheel, dus de verhoogde verzenen en de sterk omslagen verzenen terug gebracht naar normale hoogte als wel dikte. De behandeling van straalkanker is makkelijker gezegd dan gedaan en is een zeer arbeidsintensief werk wat dan ook vele maanden in beslag zal nemen, alleen onder begeleiding van een deskundig hoefsmid en dierenarts.