gediplomeerd hoefsmid

Cyste in het hoefbeen

Een cyste is een holte gevuld met vocht die kunnen voorkomen in het gehele paardenlichaam, zoals in het botweefsel, lever, nieren of in de huid. Een cyste in het hoefbeen is een variant op hoefkatrolontsteking.  De holte in het botstructuur ontstaat door inwendige botoplossingen die zich vullen met vocht. De cyste kan heel klein zijn of juiste erg groot en ontwikkeld zich over enkele maanden. In het begin hoeft een paard niet kreupel te lopen. Pas wanneer een paard kreupelt en u de dierenarts inschakelt komt de cyste naar voren. Cystes die dieper in het bot liggen, hoeven niet tot kreupelheid te leiden. De plaats waar de cyste zich bevindt is dus van cruciaal belang voor het vervolg.

Een cyste die onder het gewrichtskraakbeen oppervlak ligt zijn zeer ernstig omdat deze een beschadiging aan het glijgedeelte van het gewricht geven. Hierdoor kan het gewricht minder goed bewegen. Cystes komen de afgelopen jaren steeds meer voor in de kleinere beenderen zoals het hoefbeen.

Oorzaken van cystes in het hoefbeen

  • Overbelasting
  • Trauma bij jonge paarden, bijv. bij een verstoring in de voeding waardoor een botdeel zal afsterven. Hierdoor ontstaat een holte.

Behandeling van cystes

Als er sprake is van een cyste hoeft er in eerste instantie niets aan de hand te zijn. Een paard wat goed loopt breng je niet naar de dierenacties voor röntgenfoto’s om te zien of het botweefsel nog intact is. Bij een paard wat röntgenologisch gekeurd moet worden kan een cyste wel tevoorschijn komen, zonder dat het paard het laat zien in een klinische keuring. Door de aanwezigheid van een cyste kan het paard afgekeurd worden, maar dat is heel erg afhankelijk van de plaats van de cyste. Het precies vaststellen is niet gemakkelijk ook al zal het paard er nooit last van krijgen.

De behandeling van een paard met een cyste is hetzelfde als bij hoefkatrolontsteking. Aangepast beslag is wenselijk om de beweging te bevorderen. Hierdoor wordt het herstel van de doorbloeding gestimuleerd. De schade aan het hoefbeen is niet te herstellen. Cystes in de gewrichten worden nog wel eens met vloeistoffen ingespoten. Deze behandelingen hebben tot op heden nog niet geleid tot een duidelijk resultaat.