gediplomeerd hoefsmid

Brokkelhoeven

Brokkelhoeven

Een paard heeft last van brokkelhoeven als de laatste 2 á 3 centimeter van de draagwand loslaat of afbrokkelt en is duidelijk herkenbaar aan de hoornpijpjes die los liggen. Het gaat hier om een afwijkende hoornstructuur van de hoef. Bij gezonde hoeven moeten de hoornpijpjes met elkaar verbonden zijn door middel van tussenstof, maar bij brokkelhoeven laat dit vervroegd los. Brokkelhoeven gaan dan ook altijd gepaard met een dunne wand, wat de draagcapaciteit van de hoornschoen sterk verminderd. Tevens is bij deze onbeslagen brokkelhoeven, dat paarden vrij snel op hun zolen lopen aangezien de draagwand onvoldoende sterk is. Dit geeft weer aanleiding tot kneuzingen, gevoeligheid en een verminderd hoefmechanisme.

Draagrandscheuren zijn scheuren die ontstaan in het onderste gedeelte van de hoornschoen door het uitbreken van de hoornwand. Ook kunnen ze het gevolg zijn van een onregelmatigheid van de witte lijn. Meestal gaan deze scheuren door de gehele dikte van de hoornwand, de zogenoemde diep doortredende of perforerende hoornscheuren.

Oorzaken van brokkelhoeven

De precieze oorzaak van brokkelhoeven is nog onbekend maar is waarschijnlijk terug te vinden in het spijsverteringsysteem van het paard. Deze stoornis kan er voor zorgen dat de aanmaak van tussenstof poreus is en dus onder druk snel in verval komt.
  • Door het trappen in steentjes;
  • Het lopen op oneffen stenen en een ruwe ondergrond;
  • Staan op randen;
  • Verwaarlozing of niet op tijd laten bekappen waardoor de tonen langer worden;
  • Te laat beslaan;
  • Hoefijzer regelmatig aftrappen;
  • Slecht bekappen of beslag.  Het hoefijzer dient pas gemaakt te worden aan de hoef. Wanneer de hoefsmid de onderste derde van de hoef niet strak genoeg opvijlt kan het zijn dat de onderkant uitwaaiert en hierdoor afbrokkelt of gaat scheuren;

Behandeling van brokkelhoeven

Een advies bij brokkelhoeven is dan ook om het paard snel te laten beslaan. De hoefsmid zal er bij brokkelhoeven dan voor zorgen dat het beslag voldoende ruim gelegd wordt en zal proberen zo hoog mogelijk te nagelen in de witte lijn. Hierdoor kan het beslag langer mee gaan en zal de voet zo veel mogelijk gespaard blijven. In de ruitersportzaken zijn vele middelen te koop die brokkelhoeven zouden genezen c.q. voorkomen. Helaas werken deze middelen slechts beperkt. De enige oplossing die echt werkt bij brokkelhoeven is goed beslag en ruimschoots voldoende beweging wat zal lijden tot een verbeterd hoefmechanisme en dus een verbeterde doorbloeding wat weer zal resulteren in een goede en sterke hoorngroei.

Een draagrandscheur ligt in het verlengde van de hoornpijpjes. Wanneer in dit gebied een ontsteking ontstaat, is de kans groot dat zich gelijktijdig een schimmel ontwikkeld heeft. Deze schimmel, ook wel white line disease genoemd, kan de hele toonwand losmaken.
 
  • Brokkelhoeven
  • Draagrandscheur