gediplomeerd hoefsmid

Sneeuwbeslag

Sneeuwbeslag

Een laag sneeuw maakt van uw buitenrit een bijzondere ervaring. Zeker als u op paden komt waar nog niemand geweest is. Als uw paard op ijzers staat heeft het echter één groot nadeel, het klontert onder de voeten en binnen korte tijd staat uw paard een paar centimeter hoger. Hierbij is de kans op blessures erg groot. Een uitkomst hierbij is sneeuwbeslag; leren zolen en stiften in de ijzers zijn onder winterse omstandigheden onmisbaar. Uw paard heeft met sneeuwbeslag en stiften ook meteen beter grip op de aangereden sneeuw en ijsplaten. Een paard op blote voeten zal van de sneeuw geen last hebben, ijs kan daarentegen soms nog wel een obstakel zijn.

Sneeuwbeslag, ook wel winterbeslag genoemd, is niet heel anders dan gewoon rondom beslag. Uw paard krijgt vier ijzers met daarin stiftgaten. Daarnaast brengen we bij sneeuwbeslag een leren zool aan tussen de hoef en het ijzer. De ruimte tussen de hoef en de leren zool die hierdoor ontstaat wordt vervolgens opgevuld met kit, wat de sneeuwballen onder de hoef tegenhoudt. De stiften die u in de ijzers van het sneeuwbeslag draait geven uw paard grip op gladde bodem. Ga nooit zelf experimenteren met eigen kit, sommige vloeistoffen zetten namelijk uit wat kneuzingen kan opleveren aan de zool.

Sneeuwbeslag met kalkoenen

Een paard dat op hoefijzers staat zal gaan glijden op sneeuw of ijs. Door stiftgaten in het ijzer aan te brengen kunt u kalkoenen met widiapunt of ijskalkoenen in het ijzer draaien. Met kalkoenen in uw sneeuwbeslag kunt u veilig rijden over gladde, vastgereden sneeuw of zelfs op ijs.

Tips voor de winter en sneeuwbeslag

Heeft uw paard hoefijzers, geen sneeuwbeslag en wilt u hem buiten door kunnen trainen bij sneeuw en ijs, dan heeft u een aantal mogelijkheden:

  • Laat de hoefijzers er tijdelijk onder vandaan halen bij paarden die sterke hoeven hebben. Houdt wel in de gaten dat uw paard goed blijft bewegen. Sommige paarden zijn zonder ijzers zeer gevoelig op hun hoeven.
  • Zorg bij sneeuwbeslag voor stiftgaten in de ijzers en de juiste stiften. Dit geeft meer grip op aangereden sneeuw en ijs.
  • Laat sneeuwbeslag aanbrengen, opgevulde leren zolen en stiftgaten. Speciaal beslag tegen het vollopen van de ijzers met meer grip op gladde ondergrond.
  • Zorg dat een paard voldoende beweging krijgt. Van al dat stilstaan in stal krijgt een paard dikke benen, ook wel stalbenen genoemd. Regelmatig stappen met sneeuwbeslag over verharde ondergrond, zover dat kan, zodat het hoefmechanisme optimaal blijft werken.


Wilt u meer informatie over de tarieven van sneeuwbeslag, neem dan gerust contact met ons op via 06 4111 65 67. 

Sneeuwbeslag Sneeuwbeslag