gediplomeerd hoefsmid

Eerste hulp bij losse ijzers
Eerste hulp bij losse ijzers

U komt op stal en haalt uw paard uit de box, verdorie een los ijzer. Laat het rijden maar zitten denkt u gelijk. Wist u dat u met wat eenvoudig gereedschap het ijzer er zelf af kan halen? Gereedschap is vaak aanwezig op stal. Om een ijzer er provisorisch af te halen heeft u een schroevendraaier, tang en een hamer nodig. Het speciale artikel over eerste hulp bij losse ijzers helpt u direct weer op weg! Na het afhalen van het losse ijzer kunt u toch lekker gaan rijden in de bak. En de hoefsmid, die slaat er wel weer een ijzer onder.

Krap de hoef uit en haal er een borstel over heen. Als de hoef schoon is, werkt dat net wat makkelijker. Zet de hoef van uw paard op een kruk en tik met de schroevendraaier en de hamer de nagels voorzichtig omhoog aan de buitenzijde van de hoef. Doordat de hoefsmid bij het beslaan de nagels ‘omniet’ staan de uiteinde naar beneden. Deze moeten dus voorzichtig omhoog getikt worden.


Pak vervolgens de hoef tussen uw benen en trek met een tang één voor één de nagels van achter naar voren eruit. Doe dit iedere keer aan beide kanten een nagel, tot en met de laatste nagels bij de teen. Mocht u het ijzer er namelijk niet afkrijgen, dan zit het ijzer aan beide zijde evenredig vast. Als u alle nagels eruit heeft gekregen, haalt u het ijzer er voorzichtig af.

Als u paard beslagen is en hij mist een ijzer, dan kunt u gerust een keertje rijden in de bak. Een buitenrit raden wij wel af omdat de hoefwand op ongelijke grond beschadigd kan raken.

 • IJzer loshalen
  IJzer loshalen
 • Nagels uithalen
  Nagels uithalen
 • Spullen
  Spullen
 • Krom ijzer
  Krom ijzer