gediplomeerd hoefsmid

Ezels bekappen

Ezels moeten, net als paarden, regelmatig bekapt worden. Veel ezels hebben te lange hoeven en een verkeerde hoefstand door slecht onderhoud. Van nature is de ezel een woestijndier, gewend om op droge, steenachtige en harde grond te lopen. Hierdoor slijten de hoeven vanzelf. In Nederland is het veel natter en zal een ezel eerder hoefproblemen ondervinden. Door een ezel op een gedeeltelijk harde ondergrond en een schone, droge stal en een zo droog mogelijke weide te houden, kunt u al veel problemen voorkomen.

Vuil en steentjes dient u regelmatig met een hoevenkrabber uit de hoef moeten verwijderen. Probeer dit regelmatig te doen. Hierdoor leert uw ezel om een voetje te geven, wat het werk van een hoefsmid vergemakkelijkt.

Ezelhoeven anders dan paardenhoeven?

Ezelhoeven groeien vanuit de achterkant en moeten steiler bekapt worden dan paardenhoeven. Dat komt omdat de lichaamsbouw en de beenstand van ezels anders is dan die van paarden. De losse delen van de zool worden losgesneden en de hoefwand ingekort, zodat de ezel weer mooi recht op zijn hoeven staat. Zonder medische noodzaak is het niet nodig om een ezel op ijzers te zetten.

Ezels zijn, ook net als paarden, gevoelig voor hoefbevangenheid en rotstraal. Het is daarom belangrijk te letten op de huisvesting van uw ezel als deze op een weiland staat. Van te rijk gras zal uw ezel hoefbevangen worden en een te nat weiland zorgt voor rotstraal. Kreupelheid van ezels kan, naast verkeerde hoefverzorging, ook veroorzaakt worden door een hoefzweer of nageltred.