gediplomeerd hoefsmid

Vijlen

Bekappen

In de vrije natuur slijten de hoeven doordat paarden verre afstanden moeten afleggen op zoek naar voedsel. Door de afwezigheid van deze natuurlijke slijtage blijven de hoeven doorgroeien. Voor uw paard is het van belang dat het bekappen goed en regelmatig gebeurt. Door op tijd te bekappen kunt u blessures aan de pezen, gewrichten of zelfs in de rug beperken.

Bij het bekappen van een paard worden de stralen bijgesneden, worden de zool en de wand gekapt en worden de hoeven opgevijld. De straal zorgt voor het hoefmechanisme als de hoef belast wordt, zolang de straal tenminste de grond raakt bij het lopen. De straal moet dus zo groot mogelijk blijven. De hoefsmid zorgt er echter wel voor dat de straalgroeven aan de zijkant van de straal schoon zijn en goed uitgekrabd kunnen worden. Hierdoor kan er zo min mogelijk vuil in de hoef achterblijven.

Bekappen betekent ook rekening houden met de balans van het paard

De hoef dient een evenwichtig model te hebben, waardoor hij regelmatig belast wordt en het paard in balans staat. Een hoefsmid kan niet zomaar elke hoef in een evenwichtig model bekappen waarna hij regelmatig belast zal worden en dus in balans zal zijn. Paarden met bijvoorbeeld een afwijkende beenstand, zullen dit compenseren met de hoeven. Wanneer de hoefsmid dan de hoeven een evenwichtig model geeft, zal de natuurlijke compensatie uit evenwicht worden gebracht en zal de stand van het gehele been veranderen. Hierdoor kan een paard veel last krijgen en moeilijker gaan lopen.

Bij het bekappen zorgt de hoefsmid dat de natuurlijke stand van het been en de hoef zo min mogelijk veranderen. Dit heeft te maken met het feit dat ieder paard anders op zijn voeten staat. Na het bekappen zal het paard zo min mogelijk worden gehinderd in zijn beweging door de stand van de hoeven of door een overdreven correctie op zijn natuurlijke stand. De hoefsmid weet de juiste weg tijdens het bekappen tussen de natuurlijke stand en een optimale beweging.

Wilt u meer informatie over de tarieven van het bekappen van uw paard, neem dan gerust contact met ons op via 06 4111 65 67.

  • Knippen
  • Achtervoet vijlen
  • Stralen uitsnijden