gediplomeerd hoefsmid

Hoefmechanisme

Hoefmechanisme

Het hoefgewricht zorgt voor de verbinding met het hoefbeen en het kroonbeen. Hierdoor kan het paard de hoef bewegen. De beweging wordt uitgevoerd door twee sterke pezen. De digitale strekpees loopt aan de voorzijde van de hoef en de digitale buigpees aan de achterzijde van de koot en de hoefballen. De digitale buigpees loopt over het straalbeen heen. Dit bot ligt achter het hoefbeen en zorgt voor het opvangen van storingen.

Doordat een paard geen spieren in het onderbeen heeft zitten die kunnen helpen met het rondpompen van het bloed, heeft een paard daar een andere manier voor ontwikkeld, het hoefmechanisme. Het hoefmechanisme heeft te maken met de doorbloeding van de hoeven. Wanneer de hoef op de grond geplaatst wordt komt er veel druk op de hoefwand te staan, waardoor deze uitzet. Als een paard de hoef vervolgens weer optilt veert de hoef weer terug in zijn oude vorm. Het spreiden en samendrukken van de hoefwand werkt als een pomp. Het bloed wordt op deze manier door de hoef gepompt. Het hoefmechanisme is van groot belang voor de bloedvoorziening van het hele paardenbeen. Het kan voorkomen dat het hoefmechanisme niet optimaal werkt bij een paard.

Enkele oorzaken waarbij het hoefmechanisme niet optimaal werkt:

  • Door te weinig beweging. Het hoefmechanisme werkt alleen als het paard loopt. Als een paard stilstaat is er geen pompbeweging in de hoef en worden de afvalstoffen nauwelijks meer afgevoerd.
  • Verkeerd beslag. Hierdoor kan het hoefmechanisme niet optimaal werken, waardoor het bloed slecht wordt rondgepompt.
  • Verkeerd model van de hoef. Verkeerd bekapte hoeven of afwijkende hoefvorm werken het hoefmechanisme tegen.
  • Te zachte bodem. Het hoefmechanisme werkt beter als de hoef tegen een harde ondergrond duwt. Veel beweging op een harde ondergrond zorgt voor een betere doorbloeding.
  • Bij paarden met een blessure is het dan ook essentieel dat ze blijven bewegen en voldoende steun hebben op harde ondergrond om het hoefmechanisme optimaal te laten werken. Dit versneld het herstellingsproces.