gediplomeerd hoefsmid

Hanentred

Hanentred is direct te herkennen als een paard weg stapt, maar wordt vaak als eerste door de hoefsmid ontdekt. Tijdens de beweging trekt het paard één van zijn achterbenen duidelijk hoger op dan de andere, vaak tot aan de buik en wordt veroorzaakt door een aandoening aan het zenuwstelsel en is zichtbaar aan een of beide achterbenen. Hanentred is het meest zichtbaar als een paard stapt. In draf hoef je er helemaal niets van te zien.

De strekspieren in het achterbeen worden te overdadig gebruikt en niet tegengehouden door de spieren rond de buigpezen. De overdreven beweging komt door een zenuwprobleem dat de regulatie in veranderingen van de spierlengte regels. Het paard krijgt een overdreven prikkel vanuit de hersenen en tilt daardoor het ene been hoger op dan het andere, Dit gebrek aan afstemming tussen de verschillende spieren resulteert in de onvrijwillige, onnatuurlijk beweging van het achterbeen. Een paard kan hier niets aan doen en heeft geen controle over deze beweging.

Oorzaken van hanentred

  • vergiftiging door planten, zoals biggenkruid. Dit kan leiden tot letsel aan het centrale zenuwstelsel.
  • traumatische verwonding aan de zenuwen rond de hak of een hoger deel van het pijpbeen. Hanentred aan beide achterbenen wordt vaak veroorzaakt door schade aan het centrale zenuwstelsel in de nek of borstwervels.

Behandeling van hanentred

Belangrijk is om bij het waarnemen van hanentred de dierenarts te raadplegen en een juiste diagnose te laten stellen. Hanentred is een aandoening die moeilijk te behandelen is. Als de behandeling niet mogelijk is of niet aanslaat kan het veel invloed hebben op de (sport)carrière van een paard. In sommige gevallen kan het spontaan oplossen. In andere gevallen wordt een langdurend probleem. Chirurgische resectie (snijden) in de laterale strekspieren en -pezen geeft wisselende resultaten. Het beïnvloeden van de laterale strekspieren door chirurgische ingrepen heeft een verminderend effect op de kracht waarmee het been voorwaarts beweegt, waardoor het de spastische hanentred beweging vermindert. Aangepast beslag heeft geen invloed op deze bewegingen.