gediplomeerd hoefsmid

Hoefkatrol

Hoefkatrol

Het hoefkatrol in de hoef bestaat uit het straalbeen, de slijmbeurs en de diepe buigpees. Bij hoefkatrol, ook wel hoefkatrolontsteking genoemd, is het gebied rondom de hoefkatrol chronisch ontstoken. Deze ontsteking kan lijden tot ernstige kreupelheid bij een paard. Vaak uit deze ontsteking zich bij een paard die de neiging heeft om te gaan struikelen. Ook zal de aangetaste hoef steiler worden, omdat het paard de achterzijde gaat ontlasten. Hoefkatrol treedt bijna altijd bij de voorbenen op omdat tweederde van het gewicht van het paard, en de ruiter, op de voorbenen rust. Hoewel het hier gaat om een ontstekingsproces, zijn er hier geen bacteriën bij betrokken.

Oorzaken van hoefkatrol

  • Overbelasting; hoefkatrol komt vooral bij paarden in de leeftijd van vijf tot zeven jaar voor. Paarden van deze leeftijd worden meestal al wat zwaarder belast, wat aanleiding tot de klachten kan geven
  • Erfelijk gevoeligheid

Behandeling van hoefkatrol

Nadat de veearts de diagnose heeft gesteld door middel van een kreupelheidonderzoek en röntgenfoto’s, kan de hoefsmid het paard voorzien van orthopedisch beslag. Geen paard met hoefkatrol is hetzelfde. Een eenduidige behandeling is dan ook niet vast te stellen. Wel is er gebleken dat paarden met hoefkatrolontsteking beter gaan lopen door orthopedisch beslag, in combinatie met een leren zool, hoofpad of een eggbar ijzer. Hierdoor wordt het hoefkatrolgebied ontlast. Rijtechnisch moet het gewicht verplaatst worden naar de achterhand en bij het vragen van stelling moet het gewicht in evenwicht blijven op zowel het binnen- als het buitenbeen.

Een goede bijdrage is om een paard op tijd te laten bekappen en de voet niet onnodig plat met lage verzenen te laten groeien. Trainen op een stevige ondergrond waardoor het hoefmechanisme optimaal werkt is een goede training.

 

Hoefkatrol


Hoefkatrol